Moni yrittäjä painii saman ongelman kimpussa: pitäisi hankkia ajanmukaiset laitteet bisneksen pyörittämiseen, mutta epävakaassa markkinatilanteessa uusiin hankintoihin ei löydy riittävästi uskallusta.

– Tässä maailmantilanteessa onkin järkevää pitää rahaa kassassa. On kuitenkin hyvä olla perillä vaihtoehtoisista rahoitusmahdollisuuksista. Leasing on kilpailukykyinen rahoitusvaihtoehto. Se auttaa yrityksen hankinnoissa ja investoinneissa, jolloin yritykselle jää rahaa kehitykseen ja uuden henkilöstön palkkaamiseen, toteaa grenken kehitysjohtaja Jussi Taivalkoski.

Leasing on tuttu toimintamuoto isoissa pörssiyhtiöissä, ja moni on ajanut vuosia firman leasingautolla. Asiakastyytyväisyyttä on tukenut se, että autot ovat uusia ja laadukkaita. Autoa ei tarvitse pitää käyttöiän loppuun asti, vaan sen voi uusia muutaman vuoden päästä leasingsopimuksen mukaisesti. Sama toimintatapa pätee grenken leasingtuotteisiin: ne ovat uusia ja tasokkaita, ja käyttöiän jälkeen ne voi joko lunastaa itselleen tai uusia. 

Leasingtuotteita on tarjolla valtava kirjo. Suomen aluejohtajalla on niihin hyvä näppituntuma. Hän on vieraillut maatiloilla ja konepajoissa, isoissa ja pienissä yrityksissä. Kohteita löytyy ympäri maata, sillä leasing on laajentunut pienten ja keskisuurten yritysten keskuuteen. Tarpeet ovat yrityskohtaisia. Tällä hetkellä yritykset liisaavat henkilöstölleen paljon sähköpolkupyöriä, Taivalkoski havainnollistaa.

Työmatkaliikkuminen on työhyvinvointiin liittyvä trendi, jota yritykset edistävät muun muassa pyöräilyyn rohkaisemalla. Työpaikoilla työhyvinvointia edistetään panostamalla ergonomisiin toimistokalusteisiin tai kukoistavaan viherseinään. Nekin voi hankkia liisaamalla. 

 

Pitkäaikaiset sopimukset auttavat budjetoimaan

 

Leasingsopimukset solmitaan useaksi vuodeksi kerrallaan, tyypillisimmin 3–5 vuoden jaksoksi. grenken tarjoamat sopimukset ovat kiinteähintaisia, mikä auttaa yrityksiä jaksottamaan kuukausittaiset kustannukset pitkälle aikavälille. Korkovaihtelut tai finanssikriisit eivät sopimuksia heilauta. Asiakkuutemme ovat pitkäaikaisia ja vakaita. Kerromme myös suoraan, jos leasing ei sattuisi olemaan paras vaihtoehto, Taivalkoski kertoo.

Monelle leasing on varteenotettava ratkaisu tilanteessa, jossa halutaan käyttää laitteita, joita oikeasti tarvitaan, mutta joihin ei markkinatilanteessa ole varaa. Taivalkoski luettelee esimerkkejä viimeaikaisista toteutuneista ratkaisuista: Konepaja paransi kilpailukykyään hankkimalla energiatehokkaan paineilmakompressorin, johon omat taloudelliset rahkeet eivät olisi riittäneet. Maatila hankki navettaansa jätteenkäsittelyjärjestelmän. Samaan tapaan hammaslääkäri voi hankkia vastaanotolleen röntgenlaitteen ja kuntosaliyrittäjä laajentaa kuntosalinsa laitevalikoimaa.  Meillä on isossa verkostossamme tuhat jälleenmyyjää. Arvioimme säännöllisesti jokaisen jälleenmyyjän, jolta ostamme palvelun ja jonka tuotteita vuokraamme eteenpäin. Vastuu tuotteesta kuuluu jälleenmyyjille ja valmistajille.

 

Suuntana jakamistalous

 

grenke liisaa tuotteita lukuisille toimialoille, minkä seurauksena sille on kertynyt laaja näkemys talouselämän kehityskuluista. Trendien seuraaminen on leasingbisneksen ytimessä, sillä ajankohtaista tietoa tulee monesta suunnasta.  – Olemme aallonharjalla. Voimme opastaa yrityksiä ja tukea niitä rahoittamalla hankintoja ja investointeja. Annamme päätöksen nopeasti. Eräskin yrittäjä sanoi, että ihan kuin olisi asioinut paikallispankin kanssa, niin yksinkertaisesti ja nopeasti kaikki sujui. 

Omistamisen kulttuuri istuu sitkeässä suomalaisessa kulttuurissa, mutta suunta on kohti jakamistaloutta ja vuokraamisen kulttuuria, mikä on ollut Ruotsissa arkipäivää jo pitkään. Suomessakin entistä useammat ovat havainneet, että kaikkea ei tarvitse omistaa itse. 

 

Teksti: Helen Partti, https://newspool.fi/artikkelit/leasingilla-vakautta-talouteen-tiukassa-markkinatilanteessa/
Kuvan tekijänoikeus: Joona Raevuori